Asbestemming
Na een crematie kom je als nabestaande onvermijdelijk voor de vraag te staan: Wat doen we met de as? Mee naar huis nemen? Niet iedereen wil de as thuis bewaren. Er blijft na de crematie twee tot drie kilo as over. En daar is een behoorlijk grote urn voor nodig.
Kiezen
Je moet dus een beslissing nemen. De as verstrooien op een strooiveld of op zee? In een urn bijzetten op het crematorium, of thuis bewaren? En wie neemt de as dan mee? Of gaan we die verdelen?
De as meenemen
De as krijg je mee in een asbus, tenzij je in het crematorium al een urn hebt uitgezocht. Je kunt ook vragen de as over verschillende asbussen te verdelen of een klein deel apart te houden. Thuis kun je op internet in alle rust zoeken naar de urn die het beste bij jou en je dierbare past. Er is ontzettend veel keus, zowel in uiterlijk als in prijsklasse.
Veel mogelijk
Wil je een deel van de as verwerken in een herinneringsobject, dan kan dat in een gedenkbeeld waarbij het beeld als urn voor de as fungeert, of een assieraad. Maar er is meer mogelijk: zoals de as mee laten gieten in een glasobject of te gebruiken om een boom te laten opgroeien.
Neem de tijd
Er zijn veel mogelijkheden en het is een emotionele zoektocht. Het kost tijd om tot een beslissing te komen die goed voelt. Neem die tijd. Want hoe bepaal je een keuze? Praat erover met anderen. Deel je verdriet, overdenk wat bij je past, geef je ideeën vorm.
Zichtbare herinneringen
Maak herinneringen zichtbaar en geef ze een plaats in je leven. Zoek een vorm die jou het meeste troost biedt en die je mooi vindt. Dat geeft steun en helpt je te berusten.
© Copyright 2011-2024 by GedenkBrons, alle rechten voorbehouden.